Göz yanması ve sulanmasının genel sebepleri

yasli-goz
Gözlerde sık, sık rastlanan sorunlardan biri olan yaşarma ve sulanma, bazı insanlarda daha sık tekrarlanır. Bazen sıradan durumlarda, TV seyrederken, kitap okurken, bilgisayar karşısında zaman geçirirken veya rüzgarlı havada bile gözlerimizde sulanma meydana gelebilmektedir. İnsanlar, gözlerinin sulanma nedenini bazen yaşlılıkla, gözlerin zayıflaması, hatta bazen de hiç dikkat etmeksizin olağan bir durum gibi karşılarlar. Fakat gözlerin sürekli yaşarması göz hastalıklarının habercisi olabilir.

Göz, kayganlığı ve berraklığını sağlamak için yavaş, istikrarlı bir şekilde gözyaşı salgılar. Gözyaşının yeterli olmaması durumuna “göz kuruluğu”, göz kapaklarından taşacak kadar gözyaşı olmasına ise “göz sulanması” denir.

Göz yaşarmasının sebeplerine gelince bunlar, esasen, göz kapağı bozukluğu, göz içi iltihabı, göze kenarına cisimlerin batması, gözyaşı kanallarındaki tıkanıklık veya darlıklar olabilmektedir. Ayrıca olağan durumlarda, örneğin; soğan keserken gözlerimiz yaşarır ve bu kükürt içeren moleküllerin bir takım dış elementlerle temasa geçerek bir enzim oluşturmasına bağlıdır. Sonuçta olarak ise; ortaya uçucu bir yağ çıkar ve bu yağ gözleri yakarak gözlerin yaşarmasına neden olur.

Gözü sürekli ıslak tutan, temizleyen ve koruyan, üst göz kapağının dış kısmında, kaşın altında bulunan gözyaşı bezleri tarafından salgılanan gözyaşının daha fazlası gözyaşı kanalı tarafından burun boşluğuna iletilir. Gözyaşı kanalı alt ve üst göz kapaklarının iç köşesinde iki küçük delik olarak başlar ve buradan aşağı doğru uzanarak burun boşluğuna açılır.

Genellikle, gözlerin yaşarması ve sulanması gibi sorunları olan insanlar,  bunu olağan bir hal gibi kabul edip, dikkat etmezler. Doktorların tavsiyesine göre, göz sulanması şikayeti olanlar öncelikle gözlerini silerken tahriş etmemeye dikkat etmelilerdir. Gözünde sulanma olanların en büyük hatası, gözlerini sürekli olarak mendille silerek tahriş etmeleridir. Elle ya da mendille silinen gözlerde göz sulanması artar. Çünkü sürekli el ya da mendille gözleri silmek, gözün daha kolay mikrop kapmasına neden olur. Gözleriniz sulandığında, gözünüzü değil akan sıvıyı silmeniz önemlidir. Soğuk ve rüzgarlı havada göz sulanması problemi olanların, yanma ve sulanma şikayeti artıyorsa, bu açıdan göz sulanması sorunu olanlar soğuk ve rüzgarlı havada koruyucu gözlükler kullanmalıdırlar. Son zamanlarda gözle ilgili sorunların artmasının bir nedeni de, bilgisayarlara bağlıdır. Öyle ki, bilgisayar karşısında uzun süre oturmak da gözlerin sulanmasına neden olur.