Soğan besleyici olmasının yanında aroma katan bir gıdadır. Bu aromatik tat içinde bulunan kükürtlü maddeler ve sülfür içeren aminoasitlerden gözlerin yanmasına sebebiyet verir. Soğanı kestiğimiz anda ortaya çıkan bu asit, gözümüze değdiği anda, içinde az miktarda bulunan sülfürik asit, gözümüzün sulanmasına neden olur. Bu olay çok kısa sürer ve ısı ile yok olur. Örneğin; pişmiş soğanı doğradığınız zaman gözünüz yanmaz.
Kuru soğanı doğrarken gözlerinizin yanmasını ve sulanmasını önlemek için aşağıdaki maddelerde yer alan bilgilerden faydalanabilirsiniz.
Soğan Doğrarken Gözlerin Yaşarmaması İçin Ne Yapmalı?
• Doğramadan önce soğanı yıkayın.• Soyulmuş soğanı buzdolabında biraz tutun.
• Pişen yemek yanında soğanı doğrayın.
• Ağızda ekmek ya da kesme şeker tutarak doğramayı deneyin.
• Doğrayıcı bıçağı soğuk suda yıkayın.
• Lens takarak doğramayı deneyin.
• Doğrama işlemi sırasında ağızdan nefes alıp verin.
ConversionConversion EmoticonEmoticon